Czy wiecie gdzie jest najbliżej od czwy hamownia MaHa ?
Z cyklu nie rozwiane zagadki Strefy 11...Skąd kapie ta woda?
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Z cyklu nie rozwiane zagadki Strefy 11...Skąd kapie ta woda?
A więc tak wczoraj sobie siedziałem na murku i zauważyłem że z mojej skodzianki pokapuje bliżej niezidentyfikowana ciecz......nie bacząc na nic wstałem i włożyłem palucha w kałuże pod moim autem.....diagnoża H2O , dzięki Bogu, że nie olej pomyślałem, otworzyłem mache i sprawdziłem poziom płynu chłodzącego był ok, brak zauważonych wycieków pod maską, woda kapie trochę więcej po skończonej jeździe, mniejwięcej 100ml na 20 minut (wartości przybliżone :P ) Wydaje mi się że od wczoraj poziom płynu trochę się obniżył, ale mogę się sugerować kapaniem, w każdym razie nie jestem to tak drastyczna zmiana że jestem stwierdzić że to na 100% wyciek płynu, poszukałem trochę na forum i znalazłem następujące przyczyny kapania wody, oprócz nieszczelności układu chłodzenia:
1. Efekt spalania paliwa w silniku, i wudzielająca się woda, ale tu powinno pokapywać z rury wydechowej,
2. Wydzielanie się wody z klimy....i to jest teoria która by mi najbardziej odpowiadała po kompletnym wyczerpaniu funduszy przeznaczonych na moją pocieche w tym miesiącu (przeglądzik, wymiana amortyzatora napinacza paska wielorowkowego, sprzęgła jednokierunkowego alternatora, i jakiś amortyzatorek wachacza - mocno bije po portfelu :roll: )
Może ktoś ma jeszcze inne pomysły, może woda deszczowa gdzieś się nazbierała i spływa, chociaż coś długo to trwa, w kałuże żadne nie wjeżdzałem...co to może być?
Załączam zdjęcia żeby zobrazoważ którędy płynie zagadkowy potoczek :-)
Dziękiu za wszelkie pomysły i sugestie mogące rozwiązać tą zagadkę :-)
[/scroll]
-
-
obstawiam klimę. i to raczej na pewno. Nie napisałeś co prawda, czy to siedzenie na murku i patrzenie na oktaśkę miało miejsce po przejażdżce z włączoną klimą, ale ja bym obstawiał na to urządzonko.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
no i jest odpowiedź. Wszystkie układy klimatyzacji działają tak samo. Popatrz na sklepowe układy: zawsze jest odprowadzenie na zewnątrz skropliny. A w zasadzie: wyjmujesz zimnego żywca z lodówy, stawiasz na stół, i po minucie buteleczka cała zroszona - wilgoć z powietrza. Za zimnego żywca uznajmy wymiennik w samochodzie- skrapla się na nim ta wilgoć. Jeśli nie byłoby odprowadzneia tej skropliny na zewnątrz to miałbyś małą kałużę w autku. Czyli w przypadku klimy objaw jak najbardziej porządany - kałuża pod autkiem.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
no to gites, przykład zobrazowany na przykładzie butelki Żywca też bardzo trafiony :-), zastanawiało mnie tylko czy właśnie tędy ta woda z klimy zcieka, ktoś kiedyś pisał że zcieka w okolicach nóg pasażera, no wsumie wszystko zależy od tego jak pasażer trzyma naogi wyciągnięte czy skurczone :P jak skurczone to wszystko by się zgadzało :-)
Komentarz
-
Komentarz